Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Το δώρο της ψυχοθεραπείας _____

Το δώρο της ψυχοθεραπείας
Κυριακή Σαούλη

Κυριακή Σαούλη

Περισσότερα Άρθρα

Ζευγάρι-ένας ιερός δεσμός

Παρακάτω παραθέτω ένα κείμενο του Βίκτωρος Ουγκώ ,που με συγκινεί ιδιαίτερα το νόημα του και με βοήθησε να βρω την

Μια εύλογη ερώτηση που συχνά γίνεται είναι για ποιό λόγο να ξεκινήσω να βλέπω έναν ψυχολόγο και πώς αυτό θα με βοηθήσει στη ζωή μου. Κάποτε ήταν ταμπού το να ζητήσω βοήθεια από έναν ειδικό. Σήμερα και ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ολοένα και περισσότερο εξοικειωνόμαστε με την ιδέα.

 

H στιγμή που ξεκινάμε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι όταν όλοι οι τρόποι επιβίωσης και επίλυσης των προβλημάτων που διαθέτουμε αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί. Για κάποιο λόγο είμαστε κολλημένοι και δε ξέρουμε πώς να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Μπορεί π.χ να αντιμετωπίζουμε ένα σωματικό πρόβλημα όπως κρίσεις πανικού ή να υποφέρουμε από μια αγχώδη διαταραχή και να μην έχουμε τρόπο να το ξεπεράσουμε. Από την άλλη μπορεί να είναι ένα πρόβλημα συναισθηματικής φύσεως, όπου νιώθουμε ότι έχουμε κυριολεκτικά χάσει την μπάλα. Άλλες φορές πάλι η έλλειψη νοήματος της ζωής , η αναζήτηση για κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό μπορεί να μας οδηγήσει στο γραφείο ενός ψυχολόγου. Είτε είναι το σώμα μας, είτε η καρδιά μας ,είτε ένα βαθύτερο ‘’γιατί’’ ,το σίγουρο είναι ότι είναι μια βαθιά εμπειρία που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και να μας μεταλλάξει απόλυτα.

 

Γιατί το αποκαλώ δώρο; Ίσως γιατί ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να τον γνωρίσουμε, να μάθουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας και τι μας κάνει ευτυχισμένους. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερη επίγνωση, να απαντήσουμε σε βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα, να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης των καθημερινών θεμάτων ζωής, να αντλήσουμε ικανοποίηση από τη ζωή μας και τον εαυτό μας.

 

Πώς διαλέγω έναν θεραπευτή; Αυτό που είναι απαραίτητο να δούμε είναι να έχει πτυχίο ψυχολόγου και άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος από το Υπουργείο Υγείας. Το δεύτερο κριτήριο είναι η εργασιακή του εμπειρία και η εξειδίκευση του. Τέλος, θα πρόσθετα ότι η διαδικασία αναζήτησης ενός ψυχολόγου, ο τρόπος που αναζητώ βοήθεια είναι απόλυτα προσωπικός για τον καθένα και απολύτως σεβαστός.

 

 

 

Ας δούμε τώρα και λίγα πράγματα ως προς την διαδικασία. Τι σημαίνει πάω σε ένα ψυχολόγο και κάνω θεραπεία;

Κυρίαρχο ρόλο στις συναντήσεις έχει η συζήτηση και η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο.

 

Οι συνεδρίες διαρκούν μια ώρα και τηρείται αυστηρά το απόρρητο. Το θεραπευτικό συμβόλαιο που εμπεριέχει την συχνότητα, τον τόπο συνάντησης, την αμοιβή συμφωνείται από κοινού. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα και από το αίτημα του πελάτη. Το ζητούμενο είναι μέσα από την συζήτηση και συγκεκριμένες τεχνικές ο θεραπευτής μέσα σε ένα κλίμα εχεμύθειας και εμπιστοσύνης, να βοηθήσει τον πελάτη να βρει τις απαντήσεις του.

Γιατί τώρα; H οικονομική κρίση στη χώρα μας, η απώλεια της ταυτότητας μας ως έθνος έχει δημιουργήσει την ανάγκη ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή , όπου ο κοινωνικοπολιτικός άξονας ταρακουνιέται και σείεται συθέμελα και είναι αναγκαίο εμείς οι επαγγελματίες υγείας να προσφέρουμε την βοήθεια μας περισσότερο από ποτέ. Οι άνθρωποι δεν έχουμε από τι να πιαστούμε. Το να βρούμε μια ισορροπία μέσα μας μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε αυτή την κρίση. γιατί η αλλαγή έρχεται από το άτομο ,από την μονάδα.

 

Κλείνω με την ευχή να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για το καλύτερο για τον εαυτό μας, τη ζωή μας, τη χώρα μας.

 

Skip to content